Αρχική arrow Ενημέρωση arrow Τράπεζες,- ο Γιάννης Οικονόμου το αποφάσισε
   Κατάργηση των καταχρηστικών όρων των τραπεζισυναλλαγών θα προβλέπει η υπουργική απόφαση 28.05.2008.     

 

Ανακοινώσεις Γ.Οικονόμου - Τετάρτη 01:31
Κατάργηση των καταχρηστικών όρων των τραπεζικών συναλλαγών θα προβλέπει η υπουργική απόφαση

Κατάργηση των καταχρηστικών όρων των τραπεζικών συναλλαγών θα προβλέπει η υπουργική απόφαση
Θεσσαλονίκη :

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών συναλλαγών θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο γγ Καταναλωτή Γ.Οικονόμου. Η απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, προβλέπει κατάργηση της ποινής προεξόφλησης και των εξόδων φακέλου, τόκους βάσει έτους 365 ημερών, ενώ εξετάζεται το όριο για κατάσχεσης πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Γ.Οικονόμου η υπουργική απόφαση θα βάλει οριστικό φρένο σε καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών συναλλαγών, που έχουν κριθεί ως τέτοιοι με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η απόφαση επιβάλλει στις τράπεζες να αποσύρουν από τις συμβάσεις με τους καταναλωτές -και, άρα, από τις συναλλαγές- τουλάχιστον έξι καταχρηστικές επιβαρύνσεις δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών.

Έτσι, παρελθόν θα αποτελεί μετά την υπογραφή της απόφασης η είσπραξη ποινής προεξόφλησης από την τράπεζα, αν ο καταναλωτής εξοφλήσει πρόωρα το στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου (σήμερα πληρώνει ποινή 2,5% του κεφαλαίου, που καταβάλλει πριν την επίσημη λήξη του δανείου του).

Επιπρόσθετα, οι τόκοι των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου δεν θα υπολογίζονται πλέον με βάση έτος 360 ημερών, αλλά 365 -κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει λιγότερους τόκους.

Επίσης, οι δανειολήπτες δεν θα επιβαρύνονται με τα λεγόμενα «έξοδα χρηματοδότησης» για τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου (1% επί του ποσού του χορηγηθέντος δανείου), ούτε με τα «έξοδα φακέλου».

Βάσει της προωθούμενης απόφασης, το ύψος των επιτοκίων πιστωτικών καρτών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα εκάστοτε ισχύοντα εξωτραπεζικά επιτόκια, ενώ καταργείται ο μονομερής -από την τράπεζα- προσδιορισμός του ύψους του κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς αναφορά στο κόστος του χρήματος για την ίδια.

Ο κ.
Οικονόμου διευκρίνισε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να επεκταθεί το όριο πέραν του οποίου κατάσχεται η πρώτη κατοικία δανειολήπτη για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (σήμερα, η οικία δεν κατάσχεται για χρέη ως 10.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο γγ Καταναλωτή επισήμανε ότι ο ρόλος των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και απασχόληση είναι μεν πολύ σημαντικός, αλλά υπάρχει και η άλλη πτυχή της λειτουργίας τους: τραπεζικά ιδρύματα, υποστήριξε, αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και αμετάκλητες, κάνουν παραπλανητικές διαφημίσεις, εφαρμόζουν επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την έκδοση, π.χ., πιστωτικών καρτών, ενώ λαμβάνουν ανεξήγητες προμήθειες.

«Σε μια περίοδο που εισοδήματα και νοικοκυριά πιέζονται ασφυκτικά, οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με τα οποία: 25% των πολιτών αδυνατεί να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις και 75% θεωρεί ότι οι όροι του τραπεζικού δανεισμού δεν είναι δίκαιοι.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η γενική γραμματεία ζήτησε από τις τράπεζες -μέσω επιστολής προς την Ένωση τους- να υιοθετήσουν -προς όφελος των καταναλωτών- πρωτόδικη δικαστική απόφαση, έστω και αν δεν έχει τελεσιδικήσει, η οποία αφορά -μεταξύ άλλων- αλλαγές στα εξής: χρέωση προμήθειας για καταθέσεις σε λογαριασμού τρίτου προσώπου, επιβαλλόμενα έξοδα «αδράνειας» 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες και κλιμακωτή χρέωση 3-20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.

ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ 4 ΕΞΩΔΙΚΑ ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ

Αγωγή ΙΝΚΑ-Ανασφάλιστων κατά ΟΑΕΕ. Μυταλούλης Law Office

ΑΓΩΓΗ του ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΚΑ (ΓΟΚΕ), ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ), ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΔΙ.ΚΑ.Π.), ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, κατά του ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥ, Γ.Ν.Α. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» Ν.Π.Δ.Δ., Γ.Ν.Α. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» Ν.Π.Δ.Δ., ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Ν.Π.Δ.Δ., ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Ο ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π.Δ.Δ., ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΆΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» Ν.Π.Δ.Δ., ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΆΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» Ν.Π.Δ.Δ..
Η Αγωγή κατεβαίνει σε PDF πατήστε ΕΔΩ.
Συμπληρώστε την Εξουσιοδότησή σας για την ένταξή σας στο Αίτημα της Αγωγής και της Aποτροπής Kαταδιωκτικών μέτρων του ΟΑΕΕ. Στείλτε την στο Fax. 28220 22652
Καταβαίνει σε PDF πατήστε ΕΔΩ.

Αλλοίωση Εκλογικών Αποτελεσμάτων 2007

Αλλοίωση Εκλογικών Αποτελεσμάτων 2007 Μέρος 1ο. Πάτα εδώ.

Μέρος 2ο. Πάτα εδώ.

Οι υπηρεσίες Καταγγελιών του Καταναλωτή ΕΔΩ

Μετα την Αγωγή του ΙΝΚΑ Απόφαση για το Χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ-ΔΕΗ τέλος.

Άρειος Πάγος: με 3 υπέρ και 2 κατά. Αντισυνταγματικό συνολικά παράνομο το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Πάει στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ των 35.

07/02/2014 17:35Χαμόγελοdei_haratsi_400_01

Αίτηση μη Όχλησης ΕΔΩ

Τράπεζες-Συνετός Δανεισμός Εγκύκλιος ΤρτΕ

Αναρτημένα στην σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος πατήστε εδώ το Link :
Και εδώ Link από την βιβλιοθή μας.

Συνήγορος Καταναλωτή 210 6460814, 6064612, Fax.210 6460414

Χρέος-Κρίση-Λύση

Το πρόβλημα είναι η Πολιτική Διαπλοκή οι διορισμένοι ψηφοφόροι και οι διορισμένοι Ανώτατοι δικαστές.

Βιντεοπαρουσιάσεις

Τα Video μας στο Youtube

Ειδησιογραφία

Τράπεζες,- ο Γιάννης Οικονόμου το αποφάσισε

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008